Kdo by se netěšil na svatomartinskou husu..
O tom, jaké má tato tradice pozadí se můžeme nyní už jen domnívat. Mnozí tvrdí, že je založená na racionálních důvodech, kdy hospodáři s blížící se zimou snižovaly stavy svých chovů drůbeže. Jiní zase, že byly “za trest” zaříznuty husy, které svým kejháním prozradily svatého Martina, jenž se ze skromnosti ukrýval ve snaze uniknout svému jmenování biskupem. Ať je to jakkoliv, tradice svatomartinských hus je tu a je stále více oblíbená.
Příprava samotné husí pochoutky není příliš složitá. Náročná je však na dobu přípravy, a to velmi, a také na dodržování určitých (možná až přísných) postupů. Pokud bychom je totiž ignorovali, pečínka nebude šťavnatá, ale vysušená. A to skutečně nechceme..
Pokud jste skutečně velmi zaneprázdněni a máte pocit, že příprava by Vás mohla stát příliš vlastní energie a současně nechcete takzvaně šlápnout vedle, pokud se týká kvality husí pečínky či jiných delikates z této drůbeže připravených, máme tip.
Zastavte se v restauraci U Malířů na pražském Maltézském náměstí. Ke konfitovanému stehýnku ze svatomartinské husy s vinným bílým zelím a variací knedlíků se můžete “projíst” přes paté z husích jatýrek s cibulovo-švestkovou marmeládou a husím krémovým kaldounem. K menu neodmyslitelně patří dezert. Tím je tentokrát hruškový tarte-tatin s domácí vanilkovou zmrzlinou a omáčkou ze slivovice. To vše můžete zažít v příjemném interiéru restaurace, který vám umožní zcela se ponořit do dobové atmosféry starých časů...
Celé svatomartinské menu si v restauraci U Malířů můžete vychutnat za 1.160 Kč.
Anno 1543
Maltézské náměstí 11
Praha 1 - Malá Strana 118 00