Co se Vám vybaví, když se řekne hermelín? Většina z nás má v paměti kulatý sýr s bílou plísní na povrchu. Dokážete ale rozeznat rozdíl mezi pravým hermelínem a jinými sýry s bílou plísní? Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Savencia, až dvě třetiny z nás neumí rozlišit, zda se jedná a typicky český hermelín nebo jiný typ plísňového sýra. Přitom rozdíly jsou zásadní: liší se texturou, dobou zrání, chutí ale i zpracováním.
„Jeden nakládaný hermelín!“ Zní v našich restauracích poměrně často. Za pravou českou pochoutkou dojíždí většina cizinců a nesmí chybět v typicky českých restauracích. Jak by se Vám ale líbilo, kdyby typicky český sýr, který vám naservírují na talíři, byl jiného původu? Podle průzkumu až 64 % Čechů uvedlo, že pro hermelín je charakteristická plíseň. Když si ho ale objednáme v restauraci, zajímá se o původ sýru pouze 21 % z nás. Pokud by zákazníci věděli, že se nejedná o typicky český hermelín, až ze 72 % by jim to vadilo.

Poznáte kopii pravého českého hermelínu?
Orientace v sýrech s bílou plísní na povrchu je přitom velmi jednoduchá. Plísňové sýry na našem trhu bychom v podstatě mohli rozdělit na tradiční hermelíny, sýry hermelínům podobné a camemberty. Sýry typu camembert mají historický původ ve Francii a pouze ty, které se vyrábějí tradičním způsobem v několika regionech Normandie, mohou nést ochrannou známku „Normandský camembert“. S označením camembert se ale můžeme setkat i s u jiných výrobků na našem trhu. Ty se nemohou jmenovat hermelín, ale nesou označení „camembert“ (bez regionu původu), či „sýr s bílou plísní“. Vyrábějí se průmyslově a mají tvar nízkého válce různé velikosti. Každý výrobce využívá specifické podmínky (kvalita mléka, zrací sklepy, sýrařské umění apod.), a proto se camemberty liší svou kvalitou a dalšími vlastnostmi. Pravý hermelín se nevyznačuje jen bílou plísní na povrchu, ale i základními atributy.
Ty jsou tři:
- jemná vůně čerstvých žampionů
- bělostná, neporušená plíseň
- krémová středová část po celou dobu trvanlivosti

Nevěřte všemu…
Dalším rozdílem je země vzniku. Hermelín pochází od nás z Čech, přesněji z Přibyslavi ze samého srdce Vysočiny a jeho název byl patentován již v roce 1946. Na českém trhu se ale můžeme setkat i se sýry podobnými hermelínům, které pochází z Polska. Francouzský původ zase nezapře pravý camembert.
„Camembert poprvé ochutnali ve francouzské Normandii, podle které byl také pojmenován a jen on nese ochrannou známku AOC (appellation d’origine contrôlée). Někteří výrobci sýrů s bílou plísní na povrchu si název ‚camembert´ od Francouzů ‚propůjčili´. V tomto případě se nejedná o camembert francouzského typu, ale o sýr podobný hermelínu,“ dodává Jan Rosický, technolog výroby ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Buďte tedy vždy důslední a čtěte etikety, ne všechny sýry typu camembert mají skutečný původ z Francie a stejné vlastnosti.
Když už jdeme nakupovat…
V případě, že se rozhodneme sýry nakoupit, 46 % z nás volí Sedlčanský hermelín, 30 % Krále sýrů a pouze z 11 % kupujeme camemberty typu Président a jiné druhy plísňových sýrů.
Jak se zdá, hermelíny nakupujeme docela často i přes to, že neznáme jejich přesný původ.
Z dalších zajímavých zjištění průzkumu:
- Většina lidí si všimla různého označení na krabičkách plísňových sýrů (86 %), ovšem více než třetina z nich přiznává, že mezi nimi nevnímá žádný rozdíl (39 %)
- Plíseň (64 %) a specifická chuť (34 %) jsou pro hermelíny hlavními charakteristikami
- Značka, ani typ sýru nezajímá při objednání v restauraci téměř 2/3 lidí. 21 % lidí se zajímá alespoň o typ. Více se o charakteristické vlastnosti i značku zajímají mladší lidé a lidé s vyšším vzděláním.
- To, že se může sýr při grilování roztéct, tvrdí 66 % respondentů, spíše muži a mladší lidé (Přitom správný hermelín by se při grilování roztékat neměl a měl by držet tvar)

O průzkumu:
Velký sýrový průzkum provedla společnost Savencia na vzorku 1050 respondentů z celé České republiky v listopadu.