Zdravé stravování se v posledních letech stalo žhavým tématem, a proto pozornosti neušly ani klíčky, které jsou například v asijské kuchyni hojně používané. Klíčky jsou sice velmi nenápadné, ale o to bohatší na obsah vitamínů, minerálů, enzymů, bílkovin nebo antioxidantů. Jedná se tak o velmi jednoduchý a zároveň chutný způsob, jak obohatit jídelníček.
A to rozhodně neplatí jen pro vegetariány nebo vegany, kteří na ně nedají dopustit. Díky klíčení se semínka, ořechy i luštěniny stávají mnohem lépe stravitelnými a náš organismus z nich získá mnohem více důležitých živin. Jak získat výživné klíčky a jak s nimi nejlépe naložit?
Pár kroků k výživným klíčkům
K nakličování jsou optimálním pomocníkem klíčící misky, které jsou dostupné v různých velikostech a počtu v jedné sadě, seženete je například v internetovém obchodě Přístroje pro zdraví. Ještě jednodušší je výroba pomocí sklenic na klíčení, případně automatických klíčidel semen, kterým nemusíte věnovat téměř žádnou pozornost, neboť skoro všechnu práci obstarají za vás.
A jak dlouho pěstování klíčků trvá? Nejprve je nutné semínka nebo ořechy na několik hodin či den namočit. Poté se scedí a umístí do klíčící misky, kde během několika dnů vyklíčí. Nutné je pouze jejich občasné propláchnutí.
Možné využití klíčků ve vaší kuchyni
Nemáte představu, jak byste s doma připravenými klíčky naložili? Jak už bylo zmíněno, chybět nemohou v asijských receptech, ale stejně tak vyniknou ve vašich oblíbených salátech. Přimíchat je můžete i do pomazánek nebo je jen tak uzobávat při sledování filmu. Každý typ klíčku je úplně jiný, proto zkoušejte a zkoušejte, který bude nejvíce chutnat právě vám. V lednici klíčky bez problémů vydrží několik dnů a stále si zachovávají svěží chuť.
Máte už nějaké zkušenosti s klíčením? Jaká semínka, ořechy nebo luštěniny jsou vašimi favority?