Dne 1. června proběhla v rybím bistru Blue Fjord v Masné 1 ochutnávka exotických ryb z Nového Zélandu a dalších pokladů moře, které bistro nabízí. Parným podvečerem prováděl Pierre Boels, odborník na dary moře a shodou okolností manžel majitelky bistra.
Překvapivým zjištěným pro hosty bylo, že Praha má jedny z nejčerstvějších ryb v Evropě, neboť ty cestující ze severních a jižních moří i Atlantiku, jsou překládány právě v Praze, v Čakovicích. A odsud putují přímo do bistra Blue Fjord.
Největší úspěch slavil marinovaný Tuňák v sezamové krustě servírovaný na rukolovém salátku s cibulovou emulzí a kousky manga, dále Mušle ala Marniere, připravované s kořenovou zeleninou na bílém víně a sashimi z Královského lososa a Kingfish z chladných moří Nového Zélandu. Nad dosucha vytřenými talíři střídkou francouzské bagetky nezbylo než konstatovat, že není ryba jako ryba.
Recept na mušle Sv. Jakuba dle kuchaře Jana Červeňe:
Mušle Sv. Jakuba, neboli Hřebenatky, je možno jíst i syrové. V bistru Blue Fjord si je hosté nejčastěji dávají grilované na bílém víně. Na silně rozpálenou pánev dáme olej a osolené a opepřené mušle Sv. Jakuba. Z každé strany je grilujeme pouhých deset až dvanáct vteřin, mušle zůstanou uvnitř syrové. Poté proces grilování ukončíme přidáním 1 dcl bílého vína. Vzápětí přidáme silný rybí vývar (k zakoupení v Blue Fjord!) a po zpěnění omáčku dotáhneme polévkovou lžící másla. Okamžitě podáváme.
BLUE FJORD V MASNÉ ULICI, SOUČÁST TRŽNICE DLOUHÁ 14
Otevírací doba: denně od 10:00 do 22:00
Telefon: +420 730 870 086
Adresa: Masná 1, Praha 1, 110 00