Dá se používat v kuchyni snad na sto různých způsobů, je natolik univerzální, že na něj nedali dopustit už antičtí Řekové a Římané. Ve středomořské kuchyni se používá již několik tisíciletí. Představme si olivový olej, pochoutku, která ozvláštní maso, rizoto i těstoviny, stejně tak i řadu dezertů a sladkostí. Mimochodem, když jsme u masa, měli jste někdy prvotřídní steak? Připravit ho je vskutku umění, ale důležitý je i výběr dalších surovin, včetně extra panenského oleje z oliv.
Z lednice hned na pánev? Ale vůbec ne…
Když se řekne steak, musíte také dodržovat pár základních doporučení, abyste si na něm opravdu pochutnali. Poté, co jej vyndáte z lednice, ho nechte asi hodinu přizpůsobit pokojové teplotě, pečlivě vybírejte už u řezníka a příliš nekořeňte – sůl a pepř jsou základ, čerstvé bylinky jen jemné dozdobení skvělého talíře. Nezaměnitelnou chuť určuje i olivový olej, použít pro přípravu steaku příliš levné ingredience bohužel prakticky vždy znamená znehodnotit výsledek už předem. A nebyla by to opravdu věčná škoda? Pokud má na stole být kvalita, tak nejlépe po všech stránkách, že?
Dejte šanci osvědčené kvalitě, Chiavalon – konkrétně lahvičku s označením Atilio – která je určená pro přípravu masitých pokrmů, takže se jistě hodí nejen pro šťavnaté steaky. Istrijské pláně jsou zalité sluncem po celý rok a tomu pak také odpovídá kvalita výsledného produktu. Vybírat můžete z celkem pěti různých variant, každá má jinou vůni, chuť a hodí se k odlišnému jídelníčku. V každém případě však jde o instantní zdraví, které si stačí jen nakapat na lžičku. Už po pár dnech pocítíte první rozdíl, protože zažívání bude rozhodně lehčí a brzy se dostaví i větší duševní pohoda. Olivy totiž potěší celé tělo a ty tekuté po sklizni jsou připraveny i pro zimní měsíce. Dáte jim také šanci?