Přestože jsme už dlouho dvě různé země, těm pravým „sousedským“ ingrediencím rozhodně nikdy neodoláme. Proto v novém Chef Menu z kuchyně známého šéfkuchaře Marcela Ihnačáka rozhodně nesmí chybět nefalšované slovenské delikatesy – parenica, brynza, drcené škvarečky nebo poctivé bramborové lokše. Kombinace do podzimních plískanic jako stvořené, a navíc zabalené v neokoukaném podání Bageterie Boulevard.
Kdo by nemiloval slovenskou kuchyni! Ta to totiž umí rozehrát ve velkém stylu, a ne jinak tomu bude i v novém podzimním Chef Menu. Vydatná je bageta Kuře a parenica, zahřeje i v těch nejnepříjemnějších sychravých dnech. Je “nabita” šťavnatými kuřecími prsíčky, typickým slovenským sýrem parenica, marinovanou okurkou a drcenými škvarečky. To vše navíc uzavíráčervená nakládaná cibulka s řepnými lístky. Máte-li chuť na slovenské „bravčové“, zasytí vás křupavá bageta Pečené selečí. Spojuje v sobě šťavnaté restované zelí s mrkví, kvalitní brynzu z ovčího mléka a jarní cibulku. Neotřelá kombinace ze slovenských pastvin. V případě, že je brynza vašim oblíbeným slovenským sýrem, ochutnat ji také můžete v tradiční polévce Demikát v moderním pojetí. Demikát byl častým pokrmem místních “bačů”, příprava byla rychlá a vydatně zasytila. Receptura Marcela Ihnačáka je postavena na jemném bramborovém základu, brynze a krutonech.
I když se to možná nezdá, slovenská kuchyně dokáže vykouzlit i odlehčené pokrmy. Nové Fit Calories menu nabídne k lehkému obědu nebo večeři Dýňový chléb s ovčím sýrem s velmi neotřelou kombinací – angreštový džem, crème fraîche, salát little gem a vlašské ořechy. No a v slovenské kuchyni nesmí chybět lokše, a stejně tak i v novém Chef Menu. Tenké bramborové placky jsou na Slovensku tradičně podávané jako příloha, ovšem varianta Bageterie Boulevard bez problému zastoupí hlavní jídlo. Lokša s tatranským pstruhem ukrývá v sobě filet ze pstruha, smetanový sýr, červenou řepu a křupavé jablkové plátky s salátkem little gem.
Slovenské menu je v Bageterii zcela poprvé. Za jeho podobou stojí šéfkuchař Marcel Ihnačák, české veřejnosti velmi dobře známý. Aktuálně je šéfkuchařem restaurace Boutique Hotelu Tanzberg.
„I když je české veřejnosti slovenská kuchyně blízká a její tradiční pokrmy jsou pro ně známé, v pojetí do “bagety” je to těžko představitelné. A to byla pro mě výzva. Ukázat jim naši kuchyni i z jiného úhlu pohledu, ne jenom jako nabídku z koliby. Bageterie Boulevard mi dala příležitost ukázat typické slovenské suroviny v novém kabátě. A já věřím, že moje menu osloví řadu fanoušků bageterie,” doplňuje šéfkuchař.
Marcelk Ihnačák začínal svou kariéru v pražských restauracích v letech 2000-2003. Poté odešel do Londýna, tam vařil v restauraci oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Působil také v restauraci slavného Jamieho Olivera Fifteen, kde se stal sous chef. Po několika letech v zahraničí se ale rozhodl vrátit na Slovensko, kde působil jako šéfkuchař v restauracích Liviano, Fashion Café či Double Tree by Hilton. Za svou kariéru vařil osobně pro celebrity jako Sean Connery či Calvin Klein.
Více se o Bageterii Boulevard a jejích novinkách se dozvíte na webu www.bb.cz.