Jedinečný koncept Mixtronomy prémiového rumu Flor de Caña představuje výjimečné gastronomické spojení chutí. Propojení skvělých pokrmů a jedinečných drinků je jedním z nejnovějších trendů moderní gastronomie, které se těší přízni nejen opravdových gurmánů.
Koncept Mixtronomy těší milovníky kvalitního jídla a nápojů již od minulého roku, kdy byl představen i u nás v České republice v restauraci Grand Cru. „Kombinování signature cocktailů z prémiového rumu Flor de Caña a jedinečných pokrmů může být skvělým doplňkem nejen barového, ale i restauračního menu,“ říká Vítězslav Cirok, vítěz High Five Flor de Caña Mixtonomy Competition 2018. Nikaragujský rum Flor de Caña progresivně následuje celosvětové trendy, a to nejen v párování s pokrmy, ale i díky jejich zerowaste programu.
V roce 2018 získal rum Flor de Caña zaslouženě ocenění Fairtrade díky své dlouhodobé snaze o udržitelnost a ekologickému i etickému působení celé společnosti. „Kromě co nejmenšímu zatěžování životního prostředí nechává destilérie vysadit 50 000 stromů ročně,“ dodává Petr Vopálenský, brand ambassador společnosti Premier Wines & Spirits, distributor rumu Flor de Caña pro Českou republiku.
„Pro spojení chutí jídla a pití můžete využít foodpairing mapy, které vám ukáží vhodné ingredience, jež je možné zkombinovat. Často díky nim narazíte i na kombinace, které by vás dost možná nenapadly,“ doporučuje Vítězslav Cirok.
V rámci Mixtronomy prezentace připravil Vítězslav Cirok ve spolupráci s Janem Punčochářem speciální menu. Díky komplexitě rumů Flor de Caña předvedli, že se dají vytvořit opravdu netradiční kombinace jak se sladkými, tak i slanými pokrmy. Kromě toho, že je možné rum napárovat k jídlům samotný, lze vytvořit i skvělý drink, který jednotlivé chody může vhodně doplnit.
Menu pro inspiraci:
1. Telecí jazyk a ančovička s pečeným celerem, uzený olej a čočkový chléb
Flor de Caña 4 y.o., kokosová voda, zauzený celerový kordial, Sherry Fino
2. Dušená kachna v hrubozrnné horčici, hoisin omáčka a kachní máslo
Flor de Caña 7 y.o., Cold Brew káva, Sherry Pedro Ximenez, fresh z černé jeřabiny
3. Pečená jablka v popelu, oříšková placička s kakaem a mascarpone s kávovým likérem Spresso Flor de Cana
Flor de Caña 12 y.o., Lillet Blanc, lehce uzený jablečný mošt, vlašský ořech
O rumu Flor de Caña
Flor de Caña je značka nikaragujského rumu, která se nejčastěji vyváží do zahraničí. Prodává se ve více než čtyřiceti zemích celého světa a je to jedna z nejrychleji rostoucích prémiových značek rumu ve Spojených státech. Flor de Caña těží z rodinné tradice, která trvá již více než 125 let a k níž přispělo pět generací. V prestižních mezinárodních soutěžích v Londýně, Madridu, San Francisku a Chicagu získala Flor de Caña ocenění pro nejlepší rum na světě. Přední středoamerickou prémiovou značku Flor de Caña vyrábí a distribuuje společnost Compañía Licorera de Nicaragua, S.A. (CLNSA). V loňském roce získala značka Flor de Caña významné ocenění jako nejlepší výrobce rumů na světě pro rok 2017 v prestižní anketě IWSC. Společnost navíc loni uvedla na trh novinku, kávový likér Flor de Caña Spresso.