Oblíbenost whisky v České republice jde strmě nahoru. Tento nápoj dostal punc luxusu a výjimečnosti hlavně u mužů. Za posledních pár let je vidět i posun od levnějších značek k prémiovým brandům. Pánové si ho vychutnávají hlavně u „slavnostních“ příležitostí v kombinaci s dobrými doutníky. Rozdělat kvalitní láhev whisky mají muži hlavně při posezení s přáteli, obchodními partnery, nebo v rámci teambuldingů a firemních akcí.
Co se týče osvěty ohledně tohoto destilátu, máme ještě poměrně velké mezery. Například málo lidí ví, jaký je rozdíl mezi bourbonem a whisky. Někteří si dokonce myslí, že je to úplně to samé. Pojďme se podívat na jednotlivé rozdíly tohoto alkoholu.
Bourbon vs. Whisky
Bourbon
Rozeznat bourbon od whisky podle chuti už vyžaduje určité zkušenosti, hlavní rozdíl zjistíte podle země původu. Co se týče bourbonu, tak ten se musí vyrábět pouze na území Spojených států amerických. Toto nařízení tamními zákony, platí od roku 1941 a jen určením zeměpisné polohy to nekončí, na výrobu se musí použít přesný postup a suroviny. Slad musí být z více jak 50 % kukuřičný, zbylá procenta pak můžou obsahovat zrna pšenice, žita a ječného sladu. Minimálně 80 % alkoholu musí projít destilací a minimální sudovací síla je dána 62,5 % alkoholu. Poté je bourbon umístěn do vypálených dubových sudů, ze kterých se pak stáčí do lahví o minimální síle 40 % alkoholu. Co se týče doby zrání, tak u bourbonu to není přesně dané, ale obvyklé zrání je do 4 roků. Bourbon má zpravidla oproti kvalitní whiskey tmavší a výraznější barvu.
Whisky
Pravá whisky musí být zase vyráběna výhradně na území Skotska, a i tady jako v USA se vše řídí podle zákonů, v tomto případě britských z roku 1988 a 1990. Whisky oproti bourbonu má hlavní podíl ze sladu ječného, zbytek může tvořit žito, oves nebo pšenice. Dává se zásadně do použitých sudů, nejčastěji jsou k tomu určené po sherry, bourbonu, ale používají se i sudy po portském, rumu i po vínu cabernet sauvignon. Tento proces se dělá hlavně kvůli cukrům ze dřeva, které dodávají destilátům tu pravou chuť. Whisky zraje alespoň 3 roky a k tomu den navíc, jak stanovuje zákon, ale výrobci ji běžně nechávají uzrát zhruba 8 let i více.
Zajímavosti
Bourbon je bourbon a píše se pořád stejně, kdyžto skotská může být whisky. A jak je to možné? Označení whisky užívá Skotsko, Kanada a další země. Naopak výraz s písmenem „e“ (whiskey) užívá Irsko a Amerika. Pokud vás toho o whisky a bourbonu zajímá ještě více, tak v následujícím odkazu naleznete další informace.
Kde pořídíte kvalitní whisky, bourbon a další prémiové destiláty
Naše doporučení je na e-shop a kamennou prodejnu Warehouse #1, kterou provozuje společnost Ultra Premium Brands. Její zaměření je ve vyhledávání, dovozu a prodeji výrobků prémiové kvality, o nichž jsou sami přesvědčeni, že jsou jedinečné, inovativní, nebo v zemi svého původu respektované a velmi populární. Jsou autorizovaným dovozcem značek, které najdete v jejich portfoliu, jako třeba ZACAPA, BULLEIT BOURBON, BELUGA, RUSSIAN STANDARD a spousty dalších zajímavých brandů.
Kamenná prodejna Warehouse #1
Specializuje se zejména na prémiové destiláty a likéry. V nabídce nechybí sortiment jako rumy, whisky, clairiny, bourbony, koňaky, sotoly, tequily, vodky, giny, ovocné destiláty a mnohé lahůdky. Kromě likérů a destilátů mají i široký výběr přírodních vín vyráběných zcela bez použití chemikálií, takzvaná Triple ,,A“ vína z Francie, Itálie, Německa, Španělska, Rakouska, Chorvatska, Slovinska, Gruzie a také z České republiky. Nechybí ani fortifikovaná vína, Champagne a šumivá vína, třeba Prosecco. Na prodejně naleznete i humidor s ručně vyráběnými doutníky Perdomo z Nikaraguy.
Obchod můžete navštívit přímo v Praze na adrese Sokolovská 68/105 v Karlíně.