Zvažujete otevření vlastní pizzerie? Poradíme vám, co udělat pro to, aby se u vás dveře netrhly.
Z Neapole si tato kulatá dobrota našla cestu do celého světa. Řeč je o pizze, jednom z nejoblíbenějších pokrmů, kterým nepohrdnou staří ani mladí.
Aby vaše pizzerie byla zlatým dolem
Skutečně dobrá pizzerie může být pro jejího majitele zlatým dolem. Náklady na výrobu totiž nejsou nijak závratné a lidé za skutečně dobrou pizzu neváhají dobře zaplatit. Vyrobit ji ale není už tak snadné, jak se na první pohled může zdát.
Jakou pec na pizzu?
Chcete-li svým zákazníkům podstrojovat tu nejlepší pizzu pod sluncem (nebo alespoň pizzu jako z Neapole), neobejdete se bez speciální pece na pizzu. Nejlepší by samozřejmě byla tradiční zděná, ale plně ji nahradí kvalitní pec elektrická. Investice do ní vás navíc vůbec nemusí zruinovat, tu nejlevnější, vhodnou třeba do malého stánku, pořídíte v ceně okolo deseti tisíc korun.
Pec s kynárnou, či bez?
Z opačného cenového spektra jmenujme pec na pizzu včetně kynárny Neapolis 9 za půl milionu z nerezové oceli, otvorem z těžké litiny a optimalizovanými topnými prvky. Věříme, že právě tato pec se ve vaší pizzerii bude skvěle vyjímat. Na trhu (například na e-shopu altfornax.cz) seženete i pece za několik desítek tisíc korun. V nich ale nebývá zabudovaná kynárna, kterou si budete muset pořídit zvlášť.
Čím tam s ní?
Žádná pec na pizzu se neobejde bez lopaty na pizzu. Věřte, že bez ní ji z pece nevytáhnete. Nebudete-li si chtít pořídit popáleniny čtvrtého stupně. Ceny lopat na pizzu naštěstí nejsou nijak závratné. Kvalitní nerezová lopata vás vyjde na zhruba 2 tisíce korun.
Jak na skvělé těsto?
Každá Ital vám řekne, že dobrou pizzu dělá především těsto. Ideálně ručně uhnětené. Nemáte-li čas na hnětení, investujte do kvalitního hnětače, který tu největší dřinu odvede za vás. Těsto spolu s hnětením ovšem dělá i mouka. Toužíte-li po tenkém a křupavém těstě, použijte mouku polohrubou. A jakmile těsto zpracujete, okamžitě pizzu obložte a dejte péct. Vyhnete se tak zbytečnému a mnohdy nežádoucímu kynutí. Pokud ovšem nemáte v plánu pizzu nadýchanou. V tom případě placku nechte chvilku kynout.
Mozzarella a Grana Padano
Nepodceňujte ani ingredience, jimiž budete pizzu obkládat. Na každou pizzu patří mozzarella – doporučujeme tu z buvolího mléka. A po upečení pizzu místo parmazánu posypte hoblinkami jemnějšího sýru Grana Padano.
Tak, ať vám chutná. A vašim zákazníkům ještě víc.
Zdroj foto: Atfornax.cz, Pixabay.com